Carbon, zowel licht als sterk
Carbon is een materiaal met vele toepassingsmogelijkheden. Het is een van nature voorkomend materiaal, dat heel zwak lijkt maar dat totaal niet is. Door het te verhitten tot 3000 graden Celsius en er epoxy – een kunsthars – aan toe te voegen, krijg je een prachtige composietsoort. Dit koolvezelversterkte materiaal komt in veel voorwerpen – vakspecifiek of juist alledaags – terug.
Van ruimtevaart tot pleziervaart
Bouwers van vaartuigen die niet te zwaar mogen wegen, maken graag gebruik van carbon. Zo is het voor een vliegtuig wel handig als het vele kilo’s kan besparen op in de romp verwerkt materiaal. En een speedboot wordt er ook niet sneller van als de romp uit zwaar staal is opgebouwd.
Van vliegerstokken tot sieraden
Carbon laat vliegers tot ongekende hoogten stijgen, maar wordt niet louter voor nuttige doeleinden toegewend: ook luxe-artikelen zoals sieraden worden er van voorzien. In die gevallen gaat het om koolstofvezels die worden geweven. Het is een prachtig materiaal om te zien: het diepe zwart dat een mysterieuze glans afgeeft en zo de beminde carbonlook teweegbrengt, is een lust voor het oog. Vooral als er bij het weven gebruik is gemaakt van bijzondere technieken, bijvoorbeeld visgraat- of diamantgeweven patronen. Soms kan het zelfs satijnachtig aan doen.
Geweven in allerlei patronen
De carbonvezels die zijn ontstaan uit middels verhitting verkoolde acrylvezels en vervolgens tot een garen zijn gesponnen, worden op grote weefgetouwen met een indrukwekkende snelheid in elke gewenst vorm geweven. Zo kunnen er voor industriële toepassingen kousjes en tape worden gemaakt die dienen ter bescherming van materialen. Constructies kunnen er mee afgewerkt worden en buizen bekleed.
De voordelen van carbon
Wat dit mooie materiaal zo aantrekkelijk maakt, is het feit dat het ontzettend weinig weegt maar wel over een hoge treksterkte beschikt. Daarnaast wordt stroom er goed door geleid en is de uitzettingscoëfficiënt ook nog eens te verwaarlozen. Ten slotte is de stijfheid hoog en kan het goed tegen hitte. Het kan immers niet verder meer verkolen. Kortom, het is een zeer gewilde composietsoort.