Meest voorkomende redenen voor ontslag
Een werknemer ontslaan is in geen geval leuk. Maar soms moet het. Het ontslaan van een werknemer is gebonden aan strikte wet- en regelgeving. Hoe het precies in z’n werk gaat is vastgelegd in het arbeidscontract. In dit artikel lees je de omstandigheden waaronder jij een werknemer kunt ontslaan.
Het gaat niet goed met het bedrijf
Wanneer het economisch gezien niet helemaal lekker gaat met je bedrijf dan kan je soms niet anders dan een van je werknemers laten gaan. Dit kan namelijk de redding zijn van jouw bedrijf. Dit gaat over het algemeen op als goede reden. De beste manier om dit aan te pakken is door in gesprek te gaan met de werknemer. Komen jullie er niet samen uit dan kun je naar het UWV stappen.
De werknemer functioneert niet naar behoren
Het kan voorkomen dat een van jouw werknemers zijn of haar taken niet of niet meer volbrengt. En wanneer je er vervolgens alles aan gedaan hebt om dit te verbeteren, zit er soms niks anders op dan ontslag. Dit ontslag is een lastige procedure omdat dit via de rechter verloopt. Jij moet als werkgever genoeg bewijs kunnen leveren dan de werknemer niet naar behoren functioneert. Het is dan ook raadzaam om een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in de arm te nemen.
Ontslag op staande voet
Wanneer er echt iets heel heftigs gebeurd, dan kun je een werknemer op staande voet ontslaan. Dit is een zeer drastische ingreep. Maar soms is het nodig. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld agressief gedrag vertoont of iets gedaan heeft wat niet volgens de wet is.
Twijfel je aan een ontslag of aan een geschil dat jij hebt met een werknemer; dan is het aan te raden om juridisch advies over arbeidsrecht in te winnen. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.