International Job

Vind hier vele tips over ondernemen

Hoe krijg je die ene geweldige baan?

Ik denk dat iedereen wel een dream job heeft die hij of zij al eeuwen op het oog heeft. Een baan waarvan je denkt dat deze misschien niet haalbaar is om te krijgen. Maar ik zeg altijd: Niet geschoten is altijd mis! Dus waarom zou je niet, zeker nu je door de corona periode heel veel tijd over hebt, eens een gokje wagen en je cv en motivatiebrief opsturen?! Wie weet wordt je wel uitgenodigd op een gesprek! Maar dan begint natuurlijk de spanning; want hoe ga je, als je wordt uitgenodigd op gesprek, die ene baan ook daadwerkelijk binnen slepen? Volg dan mijn drie tips en dan zul je gegarandeerd je dream job te pakken krijgen! 

Voorbereiding is key 

Allereerst is voorbereiding natuurlijk het allerbelangrijkste als het gaat om een baan binnen halen. Het is belangrijk dat je goed weet wat de functie inhoudt, wat de missie en visie is van het bedrijf en met wie je eigenlijk straks het gesprek gaat voeren. Maar naast deze aspecten die gerelateerd zijn aan het bedrijf, is het ook belangrijk om goed te weten wat je zelf te bieden hebt, wat je van de tegenpartij verwacht (denk aan begeleiding maar ook arbeidsvoorwaarden en salaris) en waarom juist jij gekwalificeerd bent voor deze functie. Lees je dus goed in van tevoren, denk na over je eigen kwaliteiten en verwachtingen en maak hier notities van. Die hoef je natuurlijk niet bij het gesprek erbij te houden, maar het is fijn als je dat een paar keer van tevoren nog even kunt doorlezen zodat het goed in je hoofd zit. 

Een ontspannen en zelfverzekerde houding 

Daarnaast is het heel belangrijk dat je in een sollicitatiegesprek ontspannen en zelfverzekerd overkomt. Natuurlijk zul je altijd spanning voelen en dat zullen de personen die jouw gesprek afnemen ook niet raar vinden. Maar probeer deze zenuwen toch enigszins te onderdrukken. Het zou namelijk jammer zijn als je een black-out krijgt of niet goed uit je woorden komt. Om deze ontspanning te vinden is het belangrijk dat je voldoende slaapt de avonden van tevoren. Daarnaast kun je ook proberen een aantal keer tegen jezelf te zeggen dat de mensen die je gesprek afnemen ‘ook maar mensen zijn’. Tot slot kun je ook je zelfverzekerdheid een boost geven. Zorg dat je er gelikt en zakelijk uitziet, maar je ook prettig voelt in wat je draagt. Bij Meyer Mode hebben ze bijvoorbeeld erg mooie zakelijke en grote maten kleding. En als je mooie lingerie eronder draagt (kijk eens bij nachtkleding dames voor de mooiste lingerie), dan zul je je al helemaal een powervrouw voelen! 

Niet gelukt? Dan is het niet ‘meant to be’

Het kan natuurlijk voorkomen dat je super je best hebt gedaan, maar je de baan toch niet krijgt. Dit kan echt enorm balen zijn, maar probeer hier vooral niet in te blijven hangen! Ik probeer altijd maar te denken dat als de klik er niet zodanig is, dat deze baan niet ‘meant to be’ was. Want je wil natuurlijk dat het ook wel klikt op de werkvloer en qua stijl van werken. Toch is het altijd fijn om naar feedback te vragen, zodat je weet of de klik er gewoon niet was, je een kwaliteit of vaardigheid mist of iets anders. Je kunt daar dan aan werken en wie weet schiet je de volgende keer raak!