Op welke momenten kan je rijbewijs ingevorderd worden?
Er bestaan verschillende redenen waarom jouw rijbewijs ingevorderd kan worden. In de meeste gevallen worden in Nederland rijbewijzen ingevorderd doordat een autobestuurder met te veel alcohol of drugs in zijn bloed de weg opgaat. Rijbewijs ingevorderd alcohol of rijbewijs ingevorderd snelheid zijn voorbeelden van veelvoorkomende problemen in Nederland. De grote vraag is natuurlijk op welke momenten jouw rijbewijs precies ingenomen mag worden? Hoeveel alcohol mag je bijvoorbeeld in je bloed hebben, terwijl je achter het stuur zit? De antwoorden op deze vragen worden hieronder in detail uitgelegd. Ben je nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.
Je mag als autobestuurder niet te veel alcohol in je bloed hebben
Als je als autobestuurder betrapt wordt op het rijden onder invloed van alcohol of drugs kan je rijbewijs ingevorderd worden. Hoewel de alcohol- en drugs limiet per land kan verschillen, is er over het algemeen een grens van ongeveer 0,5 promille alcohol in je bloed. Heb je meer dan 0,5 promille aan alcohol in je bloed? Dan ben je volgens de wet een gevaar op de weg en kunnen er vervelende restricties opgelegd worden. Een van die consequenties is het innemen van je rijbewijs. Bovendien kan het je ook opgelegd worden dat je voor een bepaalde tijd ook niet meer mag rijden.
Ook snelheidsovertredingen kunnen voor vervelende consequenties zorgen
In Nederland worden veel rijbewijzen ingenomen nadat een bestuurder betrapt is op te veel alcohol of drugs in zijn of haar bloed. Daarnaast zorgen ook snelheidsovertredingen voor een heleboel nare consequenties. Als je namelijk meerdere keren betrapt wordt op het overtreden van de maximumsnelheid kan je rijbewijs ingenomen worden. In sommige gevallen kan je rijbewijs zelfs al bij de eerste snelheidsovertreding ingenomen worden. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan 50 kilometer per uur te hard rijdt boven de toegestane maximumsnelheid, ben je meteen je rijbewijs kwijt. Het is dus belangrijk dat je je als bestuurder goed aan de regels houdt in het verkeer.